Tisíce CD s muzikou všeho druhu ke stažení zdarma

23.11.06

Soumrak svobody projevu


V poslední době je významnou měrou diskutován nově přijatý zákon o desátcích pro OSU. Ve sněmovně byl tento zákon přijat jednomyslně, ne tak společností. O samotném problému prezumpce neviny se psalo již poměrně dost. O tom že je to nemravné se asi všichni shodneme. Nebo jsem alespoň v žádné diskusi nenarazil na to, že by měl někdo pocit, že tento zákon je potřebný a že tu již dlouho chyběl. Okolo celé kauzy je spousta křiku už proto, že se to dotýká velké skupiny lidí. Stačí abyste byli vlastníky digitálního fotoaparátu a už při zálohování svých výtvorů dotujete moloch zvaný OSA.

Jako perličku v této souvislosti a příklad kam zákonodárci směřují lze uvézt návrh zákona z Austrálie, kde se tamní zákonodárci hodlají zaměřit na lidově tvůrčí aktivity ještě razantnějším způsobem:

"Rodina, která si udělá piknik na místě sloužícím k veřejné zábavě (například v zoo), a bude zpívat "Happy Birthday" tak, že to budou moci slyšet ostatní, riskuje, že bude vyzvána k zaplacení až 1320 AUD za porušení copyrightu. Pokud si to natočí, hrozí jim další pokuta... A když půjdou domů a nahrají svůj klip na internet, kde bude přístupný dalším lidem, riskují dalších 1320$ za ilegální distribuci. To je celkem 3960 dolarů..."

Takže se dostáváme k našemu starému dobrému království, kde bylo zakázáno zpívat. Švec který už to nemohl vydržet, si odběhl vždy za hranice království a tam si ulevil zpěvem. Jakmile byl hotov, vydal se zpět domů. Tehdy mi to připadalo jako absurdní a myslím že ani tvůrce této pohádky by nenapadlo, že tato vize se za několik let začne naplňovat.

Film Pyšná princezna se tak stává podobným dílem, jakým byla díla Julese Verna. Kolik spekulací bylo o tom, jak je možné, že mohl Verne předpovídat budoucnost? Nyní se ukazuje, že to bylo prosté. Jakoukoliv blbost si vymyslíte, někdy v budoucnu se to stane. Proto buďme v našich myšlenkách umírnění. Mají velkou moc. Při úrovni našeho zdravotnictví sice nehrozí, že bychom se mohli v budoucnosti dožít svých vlastních myšlenek v praxi, nicméně už se chystá reforma...




Žádné komentáře: